Skulduggery Pleasant

Skulduggery Pleasant - Bok 1

12-åriga Stephanies liv ändras drastiskt när hennes farbror Gordon dör och lämnar hela sin förmögenhet till henne att ärva. Gordon var en excentrisk författare och skrev fantasy/skräckromaner vilka kommer ge Stephanie en inkomst för resten av livet. Hon upptäcker snart att ”historierna” faktiskt byggde på verkliga händelser och att det finns en hel värld av magi som hon inte kännt till. Första dagen hon besöker Gordons enorma hus blir hon lämnad ensam några timmar under ett oväder och en ondskefull främling dyker upp. Hon blir räddad av hennes farbrors gamle vän Skulduggery, ett skelett som är både detektiv och en trollkarl med makt över elementen. Omständigheterna gör att hon blir hans partner och tillsammans måste de hjälpas åt för att hitta farbroderns mördare och rädda världen.

Derek Landy´s Skulduggery Pleasant är en lättläst bok med mycket spänning och ”otäckheter”. Fantasin får gärna skena iväg i sådana här berättelser om magi och alternativa samhällen som lever parallellt med oss vanliga. En hjälte som är ett skelett hör nog till det mer ovanliga slaget och visar på en viss påhittighet. Både karaktärer och handling är välskrivna och det finns inte mycket att klaga på alls. Jag kan rekommendera Skulduggery Pleasant som en mycket läsvärd ungdomsbok.

Lämna ett svar