Lego Indiana Jones – The Original Adventures

Lego Indiana Jones: The original Adventures
Lego-spelen har blivit en egen franchise inom spelvärlden. Generellt är de mästerligt skapade med pedagogiska pussel och med en humor av särklass. Indiana Jones är inget undantag. Detta spel grundar sig på de första 3 filmerna om Indiana Jones och jag har haft fördelen att få ha spelat genom hela spelet med min 6-åring till son. Trots att han är lite för ung för att få se filmerna har han fått med sig denna kultfigur och vet nog mer om karaktärerna än vad jag gör själv, trots att jag sett filmerna flera gånger.

Både barn och vuxna kan spela detta spel och två spelare samtidigt på samma skärm är otroligt kul. En spelare kan när som helst lämna spelet och låta den andra fortsätta själv en stund för att sedan åter hoppa in i spelet och fotsätta spela tillsammans igen som om inget hänt.

Spelet följer som sagt de första 3 filmerna i serien om äventyraren Indiana Jones och inga scener verkar ha glömts bort. Det förekommer inget tal eller text i spelet och handlingen förs vidare av små filmsnuttar med roliga pantominer som förklarar handlingen så man förstår. Filmerna är så välgjorda att om två barn som inte pratade samma språk satt bredvid varandra och spelade skulle båda förstå handlingen utmärkt.

Som förälder kan man även glädja sig åt att det inte förekommer blod och andra hemskheter i spelet. Visserligen så slår legogubbarna på varandra men det värsta som kan hända är att bitarna ramlar itu. Så kommer man tillbaka in i spelet igen. Oändligt med liv alltså. Otäcka saker som ormar och spindlar ser inte alls otäcka ut som små legovarelser i minimodell. Inte heller ser det så pass verkligt ut att ett barn skulle kunna missta spelet för att vara verklighet. Något som brukar komma upp i debatter om videovåld med jämna mellanrum.

Varje spelbar figur i spelet har olika karaktärsdrag och är bra på olika saker. T.ex så har Indiana Jones en piska som han kan använda för att svinga sig fram på platser de andra inte kan komma till. Samtidigt kan han inte gå nära ormar då han är rädd för dessa. Flickan på bilden ovan kan däremot hoppa högre och på så sätt vara en tillgång när det gäller att ta sig upp på höga avsatser osv.

Varje bana i spelet har dolda skatter och kluriga gåtor att lösa. Hittar man alla skatterna på en bana för man en trofé i form av en staty som man sen kan se i det muséum som varje spel utgår ifrån. Att hitta alla skatter är svårt och kräver en hel del tankeverksamhet. Tycker man att det är alldeles för svårt så går det självklart att gå vidare för att sedan komma tillbaka senare i spelet när man känner att man kanske kan lösa det där pusslet ändå. Man får också extra poäng om man utför uppdragen så likt filmen som möjligt. Väljer man att hoppa över vissa sekvenser i spelet för att komma vidare får man lite lägre poäng än om man lägger ner tid och undersöker så mycket man kan.

Kort och gott: Jag och min son älskade det här spelet som gav oss många härliga kvällar tillsammans.

Lämna ett svar