Fallout 3

I spelet föds man och växer upp i en bunker. Man får möjligheten att välja kön och utseende. Livet i bunkern är ganska trist, det finns en söt tjej och det finns ett störigt jäng. Alla har sina specialla uppgifter. Eller åtminstone startar det så. Rätt var det är så försvinner doktorn (din far) och det ryktas att han lämnat bunkern och gett sig av. Bunkerns ”övervakare” går upp i limningen och du själv måste lämna allt och fly ut i ett efter-apokalyptiskt amerika.

Fallout 3

Till skillnad från bunkerns trygghet finns det både raiders, nybyggare, kannibaler och diverse muterade skapelser. Allt från jätteskorpioner till supermutanter. Det finns dock gott om skjutvapen och man hittar utrustning som ammunition och hälsopack lite överallt. Men det gäller att hålla hårt i de kraftigare vapnen.

I närheten av ”Vault 101” som var den bunker man växte upp i så finns staden Megaton. Där finns det lite olika uppdrag att utföra och fungerar som en bra introduktion till spelet i övrigt. Spelar man dessutom korten rätt kan man få ett eget hus att förvara utrustning och förfriskningar i. Det kommer behövas senare under spelets gång för ibland måste man välja mellan raketgevär, eldkastare, minigun osv. Hur mycket man kan bära beror på hur stark man är och vad varje grej väger.

Uppdragen är lagom komplicerade. Man får ett mål och sen är det bara att följa kartan tills man kommer fram. Beroende på situation kan man få nya delmål och det brukar alltid finnas alternativa lösningar på varje problem man ställs inför. T.ex kan man välja att istället för att desarmera bomben i Megaton så kan man spränga hela stan i luften. Lite tråkigt om man gör det innan man gjort alla uppdrag där bara.

Väljer man att spela huvuduppdragen, dvs jaga efter sin pappa hela tiden så går spelet ganska snabbt att klara av. Men man får ut betydligt mycket mer om man väljer att utföra de sidouppdrag som dyker upp. Ett sådant här spel spelar man inte så mycket för att ”klara” utan mer för att få utforska så mycket som möjligt.

Spelet kan vid första anblicken se ut som en klassisk FPS när man strövar omkring i ödelandet. Men att bara skjuta hej vill kommer man inte långt med, så till sin hjälp har man stridssystemet VATS. Har man tillräckligt med aktionpoäng kan man göra flera attacker på följd där man siktar in sig på olika kroppsdelar. Systemet fungerar faktiskt utmärkt bra och känns ganska nyskapande, jag har då inte sett det tidigare åtminstone.

Fallout 3 - V.A.T.S

Fallout 3 och efterföljaren Fallout: New Vegas är de spel jag lagt ner mest tid på någonsin, och jag tröttnar inte. Jag älskar det efter-apokalyptiska temat och framför allt detaljrikedomen. Här har man tänkt på att göra flaskor, matvaror, posters och hela kittet i samma anda. Mycket av rekvisitan skulle gärna få hänga på väggarna hemma. Jag älskar retrostilen. (Som påminner lite om spelet Bioshock) Gammalt och nytt blandas och det känns helt trovärdigt att med ett hypermodernt laservapen försvara sig mot nån stackars plundrare som försöker ge sig på en med något så basic som ett slagträ.

Spelvärlden är riktigt stor, det finns massor att utforska. Även om man kryper ner i en grotta under marken eller går någonstans där det är ytterst troligt att spelare inte skulle gå så är allt detaljerat. Går man tillräckligt långt österut så man hamnar utanför kartan får man ett snyggt litet meddelande om detta och det ser ut som att man skulle kunna gå hur långt som helst. Inget mystisk grå vägg här inte! Också spelets handling/historia känns väl genomtänkt och lockar till många timmars spelande.

Fallout är mitt absoluta favoritspel och jag är ett av utveklaren Bethesdas största fan. Rekommenderar det här spelet starkt till er som ännu inte testat.

Fallout 3 - Poster

Lämna ett svar