Jens Lapidus – Livet Deluxe

Jens Lapidus - Livet Deluxe

Livet Deluxe är tredje delen i serien Stockholm Noir som skildrar livet i Stockholms undre värld. I denna bok tas kontakten åter upp med huvudpersoner från de tidigare böckerna. Alla har egna parallella mål men handlingen för dem samman, på ett eller annat sätt.

JW har snart suttit av sitt straff men polisen misstänker att han på något sätt hållt på med avancerad pengatvätt för den undre världen inifrån fängelset. Kriminalaren Martin Hägerström rekryteras att bli UC och tar en anställning som plit på fängelset där JW sitter för att försöka komma nära och knyta kontakt. Eftersom Hägerström själv har en fin uppväxt tror de att han kan bli kompis med JW som gör allt för att själv hamna i de fina kretsarna.

JW’s polare Jorge har nu blivit kaféägare men drömmer fortfarande om att tjäna storkovan och bli en riktig glidare. Men han måste tänka stort nu, en värdetransport, en stöt och sen vara set-for-life. Han får kontakt med finnen som sitter på ett recept som kan bli Sveriges största rån någonsin. Samtidigt försöker någon ta kål på Jorges hatobjekt: juggebossen Radovan Kranjic. Radovans dotter Natalie som tidigare levt ett skyddat liv i lyx måste nu fråga sig själv vem hon är och vem hon vill bli. Vem ligger bakom mordförsöket och framför allt: vem ska bli kum den dag Radovan dör?

Boken går att läsa fristående men jag rekommenderar att läsa böckerna i ordning. Livet Deluxe är minst lika bra som de två föregående böckerna men man får lite mer bakgrund om man läser dem alla och även sett ur olika vinklar. Berättelsen känns trovärdig och är lagom detaljerad. Stilen skiftar beroende på vem i boken som följs för tillfället och det fungerar bra. Som vanlig Svensson känns det som att man hamnar mitt i den kriminella smeten och det är mycket spännande att få lite insikt hur tankegångarna går hos killar som Jorge. Att dela upp handlingen på flera personer fungerar också bra då karaktärerna är starka och läsaren kan anknyta till dem alla. I andra böcker kan det kännas jobbigt när handlingen skiftar till en karaktär man tycker mindre om men här är det inte så alls.

Jens Lapidus är Sveriges kung just nu i genren Stockholms undre värld.

 

 

One Comment

  1. Pingback: Magnus blogg » Litteraturångest

Lämna ett svar