Fable 3

Fable 3

I Fable 3 hålls kampen om kungadömet vid liv. Din bror är landets onde kung och du flyr slottet för att starta en revolution och själv ta över makten.

Precis som din far, den gamle kungen, visar det sig att du är en sk. hjälte med styrkor som hjälper dig i kampen. Spelet går i stort och mycket ut på att ta sig runt i landet och tjäna pengar och locka till sig följare genom att utföra tjänster åt befolkningen. Det kan vara allt ifrån att rädda någon ur ett dåligt äktenskap till att leta reda på någon gammal skatt i en skog. Landet i sig är förhållandevis litet och det blir ofta så att man tar sig genom samma vägar om och om igen. En massa upprepning alltså. För att skapa relationer med folk finns ett fåtal interaktioner man kan göra, dansa, krama, klappa händerna osv. Väldigt kul i början men när man dansat med olika främlingar ett hundratal gånger så blir det lite tröttsamt, särskilt då man måste se en animering varje gång.

Spelaren får själv välja hur sin hjälte ska se ut. Om man vill spela som prins eller prinsessa är valfritt och man kan senare i spelet byta kläder, tatuera sig, färga om håret osv. Om man vill kan man även gifta sig och skaffa barn. Men om man gifter sig flera gånger rekommenderas att man fördelar familjerna över landet. Om man överger familjen en längre tid så blir det skilsmässa.

För att tjäna pengar kan man köpa/sälja fastigheter, arbeta (spela flöjt t.ex), handla med varor osv. Vapen går att köpa men de går ej att uppgradera för pengar. Varje vapen är unikt och för att låsa upp förbättringar av dessa så måste man uppfylla villkor. Ett villkor skulle kunna vara att vända vapnet till att t.ex döda ett visst antal fiender av en viss sort eller liknande. För alla vapen är det olika villkor som gäller, för en hammare ska man istället slå sönder tomma lådor osv.

Kontrollerna är väldigt bra och gör det lätt att navigera. Kameran följer med smidigt och den egna karaktären syns snett bakifrån. När man kämpar finns en knapp för varje typ av vapen, hur länge man håller in knappen avgör hur kraftfullt man anfaller. Det är enkelt och gör att spelandet flyter på bra.

För att uppgradera sin hjälte behöver man sigill som man får då man löser olika uppdrag/quests och interagerar med andra människor i spelet. Sigillen används sedan för att låsa upp kistor i ”the road to rule”. Varje kista innehåller någon typ av uppgradering av spelarens egenskaper.

Spelet är oerhört beroendeframkallande och istället för att rusa mot spelets slut är det lätt att fastna i repetativa uppdrag. Det är riktigt kul att strida mot olika fiender som rövare, hobber, hollow men och allt vad de kallas. En del uppdrag är av typen samlande där det gäller att hitta ett visst antal blommor, eller ett antal trädgårdstomtar som är utspridda över hela kartan. Momentet gör att man går runt och utforskar varenda vrå i jakt på skatter och förlänger behållningen av spelet. Ibland måste man också göra en del vägval, vill man ta den lätta lösningen (som oftast är ond) eller ska man anstränga sig och spela mera för att hålla en karaktär med hög moral?

Spelet går att spara när som helst vilket gör att man slipper långa upprepningar av animerade sekvenser. Apropå det så är den inledande filmen i början av spelet ett rent mästerverk. Situationen i kungadömet skildras mästerligt med en höna i huvudrollen.

En sak till: Multiplayer. Det går att ansluta till andra spelares världar och interagera med deras hjältar. Det går att ge presenter till varandra och samarbeta ekonomiskt. Varför nu någon skulle vilja riskera att en annan spelare gör av med ens egna pengar? (För att ta alla achievements i spelet är samarbete med andra spelare ett måste.)

Fable 3 kan rekommenderas till spelare som tycker om äventyr och bra berättelser. Tycker man dessutom om att samla/loota så är det ett extra plus.

Fable 3 ingame posters

Lämna ett svar