Y: The Last Man

Y: The Last Man

Y: The Last Man är berättelsen om Yorick Brown, den siste mannen på jorden. Serien består av 60  avsnitt utgivna under åren 2002-2008, finns även att hitta i samlingsvolymer.

En kvinna klonar ett barn och föder det utan manlig inblandning. Detta utlöser en slags mystisk pest som gör att alla manliga däggdjur jorden över plötsligt dör inom några sekunder.

Vi får följa soffpotatisen och självutnämnde utbrytarkungen Yoric  samt hans apa Ampersand.  Av någon anledning överlever både Yorick och apan katastrofen, hur det kommer sig och varför just dem, det vet vi inte.  I en värld nu befolkad av enbart kvinnor strävar Yorick efter att hitta sin flickvän som befann sig i Australien när massdöden slog till. Han är varken stark eller smart men har hjärtat på rätt ställe. Samtidigt har han i uppdrag att hitta orsaken och lösningen till mysteriet.

Kortfattat så handlar Y: The Last Man om hur människor förändras när allt som varit känt kastas på ända. Folk reagerar väldigt olika och sluter upp i nya grupperingar. Hur reagerar de som mist sina närstående? När alla arbetare inom traditionellt manliga yrken försvinner, är kvinnorna redo att axla nya roller? Och blir världen verkligen en bättre plats utan männen?

Berättelsen som är skriven av Brian K. Vaughan är väldigt karaktärsdriven och följer flera olika personer med olika bakgrund och syfte. Vi lära känna dessa närmare och se hur deras karaktärer växer och förändras under resans gång. Det finns inga direkta  stereotyper och handlingen är allt annat än förutsägbar.

Pia Guerra’s är ett namn att lägga på minnet. Hennes teckningar skapar en känsla och ger berättelsen en härlig karaktär som är helt underbar.

Det här är en serie för vuxna som absolut bör upplevas. Ett tips är att inskaffa som samlingsalbum i 10 delar eller bok i 5 delar.

Y: The Last Man, vol 1  comic_y_cover_vol1b

 

Lämna ett svar