Marissa Meyer # Renegades

”Hon vill ha hämnd – Han vill ha rättvisa”

Renegades är första delen i Marissa Meyers triologi som utspelar sig i en framtida postapokalyptiskt värd, styrd av superhjältar.

Bakgrundspremisserna är att människor världen över började utveckla superkrafter. Folk blev rädda dessa supermänniskor vart förföljda och diskriminerade så till den grad att de till slut gjorde revolt. Ace Anarchy, en telepat med visioner störtade de gamla makthållarna och skapade en ny värld styrd av anarki. Välfärdssamhället gick i kras och folk levde i skräck under flera år. En grupp främlingar med superkrafter slog sig samman och kallade sig för Renegades. De tog på sig rollen som hjältar och lyckades i ett stort slag besegra Ace Anarchy och själva ta makten. Plötsligt är alla hjältar på riktigt. I skuggan av det här växer Nova upp, både hennes syster och föräldrar dör och Novas hat mot Renegades växer allt mer eftersom de inte skyddade hennes familj. Hon slår sig samman med kvarlevorna av Ace Anarchys gamla gäng Anarkisterna och blir deras hemliga vapen. – Nu är tiden inne för att hämnas.

Redan efter första sidorna är man inne i berättelsen. Nova ser sig som den goda som ska störta de onda hjältarna. Kan tyckas väldigt snedvridet men sett ur olika perspektiv blir det väldigt intressant. Alla hjältar är då rakt inte värdiga namnet och en värld med avsaknad av polis och myndigheter där allt styrs av en diktatur med hjältar. En intressant vinkling är att människor, som i grunden är lata, inte medverkar själva för att bygga upp samhället igen på nytt. Varför krångla till saker när det finns hjältar att luta sig tillbaka på. De tar ju hand om allt …

Tre böcker i denna verklighet var alldeles lagom, inte för lite och med tillräckligt innehåll för att man kan känna sig nöjd när man når slutet. Rekommenderas för dig som tycker om serier, superhjältar och tonårsäventyr.

Lämna ett svar